Niezmiernie miło jest nam poinformować, iż zespół genetyków z UŚ pod wodzą dr. hab. Marka Marca, prof. UŚ, został zakwalifikowany jako jeden z 66 zespołów do prestiżowego programu EIT Food Seedbed Incubator i weźmie udział w czterodniowym bootcampie w dn. 20-23.05.2024. W tym czasie zespół będzie rozwijał swoje umiejętności w obszarze przedsiębiorczości, m.in. w zakresie tworzenia startupu, opracowania modelu biznesowego, profilowania potencjalnych klientów, dostosowywania oferty do ich indywidualnych potrzeb oraz poruszania się po rynku. W ostatnim dniu zespoły będą prezentować swoje pomysły panelowi ekspertów. Te, które najlepiej poradzą sobie z tym zadaniem, będą mogły wziąć udział w Etapie II.
Więcej informacji o projekcie: https://www.eitfood.eu/entrepreneurship/launch-seedbed-incubator
EIT Food jest największą na świecie i najszybciej rozwijającą się społecznością wynalazców w zakresie żywności. Organizacja wspiera wysiłki mające na celu budowę przyszłościowego systemu produkcji zdrowej i zrównoważonej żywności dla wszystkich.
Naukowcy UŚ zajmują się nowymi genotypami jęczmienia, które mają służyć do produkcji paszy o wysokiej zawartości białka.